Draadloos schakelen

 

In een traditionele installatie worden in de muren van een woning leidingen aangebracht voor elektriciteit en worden schakelaars voor de verlichting daarop aangesloten.
Schakelen van verlichting kan echter ook draadloos. Het schakelen gebeurt dan op basis van RF-techniek (radiofrequent). Het is dezelfde techniek die in de autobranche wordt gebruikt voor het ontgrendelen van autodeuren op afstand, maar met gebruik van een speciale frequentie voor huisautomatisering. Dit is een zeer betrouwbare techniek.

Plak ze waar u maar wilt


Draadloze schakelaars zien eruit als ‘normale’ platte schakelaars (zoals inbouwschakelaars), maar ze hebben een belangrijk voordeel boven inbouwschakelaars. Omdat ze niet aan een leiding vastzitten en dus niet vast op de muur hoeven te komen, kunt u ze plaatsen waar u wilt. Ze zijn zelfklevend, dus u kunt ze op de muur, op glas en zelfs tegen de zijwand van een kast of onderkant van een bureau bevestigen. Zo heeft u geen last van een kast die in de weg zit of een op andere wijze lastig bereikbare schakelaar. En wilt u een schakelaar later liever toch op een andere plek, dan kan dat met gemak. De schakelaars zijn eenvoudig verplaatsbaar. Desgewenst kunt u de schakelaars ook vastschroeven.

 

Eenvoudige bediening


De bediening van de schakelaars is gemakkelijk. Met een lichte druk op de knop wordt de functie geactiveerd. Over het algemeen is de linker- of bovenste knop voor het inschakelen van de verlichting en schakelt men met de rechter- of onderste knop dezelfde verlichting weer uit.

 

Programmeerbaar naar wens

De schakelaars zijn programmeerbaar, zodat een specifieke lamp ‘luistert’ naar een bepaalde schakelaarknop en daarmee in- of uitgeschakeld wordt. Het leuke is nu, dat een schakelaar ook zo geprogrammeerd kan worden dat hij meerdere lampen aanstuurt. Zo ontstaan mogelijkheden voor centraal schakelen. U plaatst dan bijvoorbeeld boven het bed of bij de voordeur een schakelaar, waarmee u in één keer het licht in het hele huis uitdoet.
En met een zogenaamd schakelbaar stopcontact kunt u zelfs schemerlampen en apparaten zoals gordijnen of rolluiken op afstand schakelen.
De functie van een schakelaar is achteraf altijd te wijzigen. Flexibiliteit op en top dus!


Overigens kunt u desgewenst ook kiezen voor een afstandsbediening voor het schakelen van apparatuur en het schakelen of dimmen van lampen. Als u voor een afstandsbediening kiest, heeft u diverse functies in één apparaat bij de hand.

 

Dimmen: in één keer de juiste sfeer neerzetten


Verlichting brengt absoluut sfeer in huis. De juiste verlichting draagt bij aan het moment. Op sommige momenten is het fijn om gedimde verlichting te hebben, terwijl u op andere momenten juist behoefte heeft aan veel licht.

 

Met een draadloze dimmer kunt u diverse verlichtingsscenario’s (verschillende standen) in één keer oproepen. Maar liefst acht verschillende scenario’s kunnen in een afstandsbediening worden geprogrammeerd. Iedere activiteit vraagt immers specifieke verlichting, voor lezen bijvoorbeeld zult u sterkere verlichting nodig hebben dan voor een avondje televisiekijken met het gezin of tijdens een etentje met vrienden. U kunt verschillende verlichtingsscenario’s laten vastleggen voor lezen, schoonmaken, puzzelen, televisiekijken, een gezellig dineetje, etc. Dan kunt u dan met één druk op de knop de juiste (sfeer)verlichting direct inschakelen. Met die ene knop kunt u meerdere lampen inschakelen, met verschillende lichtintensiteit.

 

 

Elektro-installateur DELFZIJL